BLOG
Yeni Keşfimiz: İnsan
Yazan : Serra Titiz 20 Ocak 2011 PerşembeÇok para kazanmak ve çok kar etmek eşittir başarı ve itibar dönemi geride kalmaya başladı... Artık paranın nasıl kazanıldığı ve o parayla ne yapıldığı önemli. Artık itibar ve başarı, kazanılan parayla ne(ler)in mümkün kılındığında yatıyor. Yani artık şirketlerin yanlızca kar paylarını yükseltmek için stratejiler geliştirmeleri, günümüz iş dünyası normlarının dışında kalmayı da göze almaları demek. Artık dünyanın en başarılı şirketleri kurumsal sorumluluklarını ne kadar yerine getirdiklerine, ne kadar etik, şeffaf ve hesap verebilir olduklarına göre seçiliyor. (http://www.thecro.com/content/100-best-corporate-citizens)
Değerler değişiyor... Bu değişimde en çok pay sahibi olanlar ise, teknolojik gelişmeler, iletişimin çapı ve hızının hızla artması ve doğal kaynakların tükeniyor olması. Artık dünyayı bir hammadde deposu olarak kullanmaya son vermek gerektiğinin farkına varıldı; tüm dünyada kolektif bilinç düzeyi her geçen gün artıyor. İnsanlar tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye başladılar, şirketler iş yapma pratiklerinde yeni düzenlemelere gidiyorlar, devletlerin uymaları gereken yeni yasa ve düzenlemeler var..
Daha önce “sorumluluk” olarak ayrışan uygulamalar artık yaşam pratiği haline geliyor.. Bugün “sorumlu”, “gönüllü” olarak nitelendirdiğimiz davranışlar yakın gelecekte geçersiz sıfatlar olacaklar. Bu kelimelerin kendilerine yer bulacakları bir altyapı kalmayacak..
İşte bu değişen yaşam pratikleri içinde, “insan”ın üretimde de tüketimde de ana etken/kaynak madde olduğunu yeniden keşfediyoruz.. İnsanın değerinin yeniden anlaşılmaya başlanmasıyla “insan kaynakları” uygulamaları ön plana çıkmaya başladı...
Şirketler “tüzel kişilik” addedilirler ya.. işte sorun burada başlıyor.. Şirketler bir kişilik değil; kişilikler bütünüdürler. Şirketleri var eden de yok eden de insandır. Neyse ki bir “gizli” gerçek keşfedildi de insanın değeri anlaşılmaya başlandı!
Çalışanlar eğitilir, kişisel gelişimlerine yatırım yapılırsa, şirketin sorumlulukları bireyde başlarsa şirketin kolektif bilinci kültürüne yerleşir.
Şirketler sosyal sorumluluğun STK’lara bağış yapmaktan ibaret olmadığını, çalışan gelişimi, çalışan hakları, insan hakları, ürün sorumluluğu ve toplumsal yatırımı kapsadığını anladıklarında sürdürülebilir kalkınmada pay sahibi olabilecekler.
İşe alımlarda çeşitliliğe özen gösterilir, şirket içinde cinsiyet ve fırsat eşitliğine dikkat edilirse, engelli çalıştırılır, yerel halk teşvik edilirse, çalışanların katılımı desteklenirse.. ve en önemlisi şirket içinde bulunduğu toplumun, ülkenin, dünyanın parçası olduğunu idrak eder ve çevresini koruyup geliştirme gayretine girerse ve bunu bütün kurumlar yaparsa.. Kurumlardaki kişiler de bunu yaparsa.. geriye döndüremeyiz ama sonu uzatabiliriz.. Bu dünyanın nimetlerinden gelecek nesillerin de faydalanmasını sağlayabiliriz.
İnsanların, şirkette çalışanlar olarak şirketi var ettiğini ve itibarını koruduğunu; tüketici olarak şirketin devamlılığını sağladığını ve toplum olarak şirkete meşruiyet kazandırdığının farkına varalım.
Sürdürülebilirlik yaklaşımıyla kurumsal sorumlulukların yerine getirilmesi bildiğimiz bir söylem. Bu söylemin kapsadığı ekonomik, sosyal ve çevresel sorumlulukların özünde insanın yattığı ve insanları “kazanırsak” bu sorumlulukların hepsinin kendiliğinden yerine geleceğinin farkında mıyız peki? Fark edenler çoğalıyor..
İnsan Kaynakları uygulamalarının temeline “insan mutluluğunu” alan, çalışanlarına yatırım yapan, onların katkısını topluma yayan, onlara değer veren şirketler iş dünyasının yeni liderleri olmaya adaylar.
TAGS
EN ÇOK OKUNANLAR
-
2001’den 2010’a giderken
Yazan : Ceyhun Göcenoğlu
29 Aralık 2009 Salı -
Enron’dan Volkswagen’e İş, Etik ve Sürdürülebilirlik
Yazan : İzel Levi Coşkun Mazars & Denge Yönetim Kurulu Üyesi
22 Aralık 2015 Salı -
Sürdürülebilir Girişimcilik ile Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Nasıl Sağlanır?
Yazan : Dr. İzel Levi Coşkun- SMMM (CPA Turkey) - Chief Executive Partner
3 Şubat 2015 Salı -
Sürdürülebilir Girişimcilik Sürdürülebilir Kalkınmanın Lokomotifi olabilir mi?
Yazan : Dr. İzel Levi Coşkun- SMMM (CPA Turkey) - Chief Executive Partner
1 Şubat 2015 Pazar
ARŞİV
- Ocak 2023
- Şubat 2022
- Kasım 2021
- Nisan 2020
- Ocak 2020
- Aralık 2019
- Mart 2017
- Kasım 2016
- Haziran 2016
- Mayıs 2016
- Mart 2016
- Aralık 2015
- Ekim 2015
- Eylül 2015
- Ağustos 2015
- Mart 2015
- Şubat 2015
- Ocak 2015
- Ocak 2013
- Temmuz 2011
- Mayıs 2011
- Nisan 2011
- Ocak 2011
- Ekim 2010
- Eylül 2010
- Aralık 2009
- Kasım 2009
- Ekim 2009
- Eylül 2009
- Ağustos 2009
- Temmuz 2009
- Haziran 2009
- Mayıs 2009