BLOG
Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kapsayıcı İş Modelleri
Yazan : Cansu Gedik 21 Mart 2017 SalıBirleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi, birçok ekonomik, sosyal ve çevresel zorluğa değinen 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinden oluşuyor. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşabilmek için güçlü işbirliklerine ve yeni iş birliği modellerine ihtiyacımız bulunuyor. Şüphesiz, özel sektör bu hedeflere ulaşmak için muazzam bir potansiyele sahip önemli bir aktör konumunda. İş dünyasının bu çağrıya cevap verebilmesinin en etkili yollarından biri ise “kapsayıcı iş modelleri” benimsemesi…
Çalışanların Haklarını Kim Korur?
Yazan : Pınar Gürer'in Serra Titiz ile Röportajı 2 Kasım 2016 ÇarşambaTürkiye’de insan haklarının temini ve korunması konusunda yükselen seslerin kamu kurumlarına ve hükümete çağrı yaptığını, sesin ise çoğunlukla sivil toplum kuruluşlarından, inisiyatiflerden çıktığını görüyoruz.
Gelmez Yola Gidiyoruz!
Yazan : Salim Kadıbeşegil 20 Haziran 2016 PazartesiHaziran ayı başında TEİD, Etik ve İtibar Derneğinin 6. Uluslararası Etik Zirvesinin konuğu idim. Entelektüel doygunluk dolu programı 300 katılımcı, 2500’ün üzerinde de internet canlı yayın izleyicisi takip etti. “Tufandan sonra” temalı zirvede “Sular çekildikten sonra” başlıklı konuşmamı paylaşmak istiyorum.
Yaşamda İz Bırakmak ya da İs Bırakmak Üzerine
Yazan : Salim Kadıbeşegil 30 Mayıs 2016 PazartesiYaşamda “iz” bırakmak kolay bir iş değil. “İs” bırakmak ise son derece kolay… Atlayın arabanıza, girin trafiğe… Sayın bakalım kimler is bırakıyor, kimler “iz”… Hangi davranışlar takdirinizi hak ediyor, hangileri etmiyor! İki kavramın arasındaki ince çizgi aslında bu kadar basit, yalın, sade…
Kuşlar Rüzgar Güllerine Çarpmasın Diye!
Yazan : Barış Doğru & Salim Kadıbeşegil 5 Mart 2016 CumartesiStratejik iletişim yönetimi ve itibar konularında Türkiye’nin en önemli isimlerinden biri Salim Kadıbeşegil'in EKOIQ Dergisi'ne dünyanın fiziki ve sosyal sorunları üzerine verdiği röportaj...
Enron’dan Volkswagen’e İş, Etik ve Sürdürülebilirlik
Yazan : İzel Levi Coşkun Mazars & Denge Yönetim Kurulu Üyesi 22 Aralık 2015 SalıWhy the Private Sector Must Kickstart Global Partnerships (published by Huffington Post, 10.09.2015)
Yazan : Serra Titiz 10 Ekim 2015 CumartesiIs it possible to reverse climate change? Alleviate poverty? Abolish discrimination or corruption? Reaching these goals will require collective efforts involving not only grand promises but implementation, along with the human and financial resources to set in motion solutions for a better world, as laid out by the new Sustainable Development agenda.
Hesap Lütfen...
Yazan : Salim Kadıbeşegil 1 Eylül 2015 SalıBu yazı “hesap verilebilirliğin” kaçınılmaz olarak değerler hiyerarşisinde tek başına üst sıralara tırmanmakta olduğunu vurgulamak için İç Denetim Enstitüsü’nün dönemsel yayının kış 2015 sayısı için kaleme alınmıştı. Değerler basamağında hızla “bir numaraya” çıkmakta olan “hesap verilebilirliğin” önemini vurgulayan yazı aslında, ekonomiden siyasete, toplumsal duyarlılıklardan bireysel davranışlara kadar hepimizi yakından ilgilendiriyor.
Binyıl Kalkınma Hedeflerinden Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine
Yazan : Özge Bitik 18 Ağustos 2015 SalıBinyıl Kalkınma Hedefleri; Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilmiş, uluslararası kalkınmaya katkıda bulunmayı amaçlayan hedefler olarak biliniyor. 193 ülke ve 23 uluslararası şirket bu hedeflerin gerçekleştirilmesi doğrultusunda yardım etmek için söz vermiş. 2000 yılında ilan edilen Binyıl ya da bir diğer ifadeyle Milenyum Kalkınma Hedefleri’nin süresi 2015 senesi sonunda dolacak. Peki süresi dolan hedefler yerine ne gelecek?
Elinin Hamuruyla Teknoloji Kullanmak
Yazan : Melek Bar Elmas 6 Mart 2015 CumaTürkiye’deki ilk bilgisayar mühendislerinden biri olduğum için sık sık ‘Teknoloji erkek işidir. Siz neden bu alana girdiniz?’ diye sorarlar. Aslında bilgisayar sektörünü ‘tam bizlik iş’ diye gördüğümü öncelikle söylemeliyim. ‘Teknoloji erkek işi’ söyleminin de tamamen çağdışı bir önyargı olduğunu düşünüyorum. Eğer aklıselim bir biçimde durup düşünürseniz kadınların erkeklerden daha çok teknoloji kullandığını rahatlıkla görebilirsiniz.
Sürdürülebilir Girişimcilik ile Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Nasıl Sağlanır?
Yazan : Dr. İzel Levi Coşkun- SMMM (CPA Turkey) - Chief Executive Partner 3 Şubat 2015 SalıKüresel iklim değişikliğinin her geçen gün daha fazla hissedildiği günümüzde, sürdürülebilir kalkınma, paydaş katılımı, kurumsal sosyal sorumluluk, çevresel etki, Küresel Raporlama Standartları (GRI), entegre raporlama gibi konular artık, sadece uluslararası şirketlerin değil aynı zamanda Türkiye’deki işletmelerin de kurumsal stratejilerinde önemli rol almaya başladı.
Sürdürülebilir Girişimcilik Sürdürülebilir Kalkınmanın Lokomotifi olabilir mi?
Yazan : Dr. İzel Levi Coşkun- SMMM (CPA Turkey) - Chief Executive Partner 1 Şubat 2015 PazarBir işletme hayal edin. Sorumluluklarını sürdürülebilir kalkınma ilkelerine paralel olarak yerine getirme bilinciyle hareket ediyor. Yer aldığı sektör içinde sadece kendi çıkarını değil bütün sistemin ortak çıkarını gözetiyor. Paydaş kavramının ne anlam ifade ettiğini, işletmenin yönetim kurulu ve hissedarlara değil, başta çalışanlar, tedarik zinciri ve toplum olmak üzere tüm paydaşlara ait olduğunu biliyor.
Bir Sosyal Girişimcilik Hikayesi
Yazan : Serra Titiz 1 Ocak 2015 Perşembe2003'ten beri Türkiye'de farklı sivil toplum örgütlerinde gençler, kadınlar ve mesleki gruplarla birlikte çalıştım. Bu süreçte sahada ihtiyaçları gözlemleme, onların çözümü için projeler geliştirme fırsatım oldu. Diğer yandan bu projeler için işbirlikleri geliştirme ve kaynak yaratma çalışmaları yürüttüm. Sivil toplumda sahada çalışmanın yanı sıra yönetimde yer aldım. Böylece sivil alanı pek çok açıdan tanıma imkanım oldu.
Where to Start?
Yazan : Serra Titiz 1 Ocak 2015 PerşembeFor social innovation to come, you need to relate yourself to the problem and you have to have the passion to pursue the tedious path that awaits you.
Sürdürülebilirlik bir yaşam tarzı olmadıkça!
Yazan : Salim Kadıbeşegil 1 Ocak 2015 PerşembeSon 20 yıldır “sürdürülebilirliği” öğrenmeye çalışıyoruz. Ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri ile yaşanabilir bir yeryüzü meselesini gündemde tutmak ve “bir ucundan tutmak” için çabalıyoruz. Bir arpa boyu yol gittik mi gitmedik mi bilinmez.
Değişim Tabandan Gelmeli
Yazan : Serra Titiz 12 Ocak 2013 Cumartesi2013 benim için vizyon geliştirici bir yıl oldu.
Nisan-Mayıs aylarında 2 aylık bir Amerika gezim oldu. Eisenhower fellowship gezimdi bu benim. Gezimin odağı sürdürülebilirlik ve sosyal inovasyondu. 12 farklı şehire gittim ve buralarada yeni sürdürülebilirlik uygulamalarını yakından görme fırsatı buldum, sosyal girişimcilerle tanıştım. Öğrendim ve ilham aldım.
Sıra Geldi Mutluluk Endeksine...
Yazan : Serra Titiz 25 Temmuz 2011 PazartesiGelecekteki insan yaşamı önemli olanın hayatta çok şeye sahip olmak değil, en az şeye ihtiyaç duymayı başarmanın hakim olduğu, temel ihtiyaçların karşılandığı ama bu arada değerlerin öne çıktığı, paylaşmanın ve yardımlaşmanın rekabeti geçersiz kıldığı yeni bir anlayışa göre şekillenmeye başladı.
Sürdürülebilirlik.. İnsan Hakları.. Madde Bağımlılığı
Yazan : Serra Titiz 30 Mayıs 2011 Pazartesiİnsanoğlunun hırslı ve yetinmeyi bilmez mizacı yüzyıllardır gezegenimizin sorumsuzca “harcanmasına” neden oluyor. Yalnız doğal kaynaklar değil insan kaynakları da sömürülüyor. Etik krizlerin ve iklim değişikliğinin bariz sonuçları artık su üstüne çıktığı için ve bundan kaçış da çok mümkün olmadığı için mecburen yarını düşünmeye başladık.. Onca zarar ve fütursuzca yapılan inşa edilmiş düzeni geri almak çok zor. Gelişmiş ülkelerin aşırı kaynak kullanımı ve sorumsuz tüketimlerinin verdiği zarar bugüne kadar gelişmekte olan ülkelerin temel harcamaları sayesinde dengeleniyordu. Denge bozulmaya başladı, herkesin hayatı etkilenmeye başladı. İşte bu yüzden geleceği karşılarken kolektif bilinç ve davranış değişikliği gerekiyor…
Yeni Dünya Düzeni Umudu: İnsani Gelişim ve Biyo- kapasitenin Barışı..
Yazan : Serra Titiz 11 Nisan 2011 PazartesiMevcut yaşama ve tüketme biçimiyle dünyayı sürdüremeyeceğimizi fark etmeye başladığımızdan beri sanki yeni bir aydınlanma çağına girdik..
Yeni Keşfimiz: İnsan
Yazan : Serra Titiz 20 Ocak 2011 PerşembeÇok para kazanmak ve çok kar etmek eşittir başarı ve itibar dönemi geride kalmaya başladı... Artık paranın nasıl kazanıldığı ve o parayla ne yapıldığı önemli. Artık itibar ve başarı, kazanılan parayla ne(ler)in mümkün kılındığında yatıyor. Yani artık şirketlerin yanlızca kar paylarını yükseltmek için stratejiler geliştirmeleri, günümüz iş dünyası normlarının dışında kalmayı da göze almaları demek. Artık dünyanın en başarılı şirketleri kurumsal sorumluluklarını ne kadar yerine getirdiklerine, ne kadar etik, şeffaf ve hesap verebilir olduklarına göre seçiliyor. (http://www.thecro.com/content/100-best-corporate-citizens)
Dolar sizlere ömür! Yeni gelişmişlik göstergesi ne olacak?
Yazan : Salim Kadıbeşegil 25 Ekim 2010 Pazartesi1500’lü yıllarda ülkelerin gelişmişlik düzeyini nasıl bir birimle ölçerlerdi, bilmiyorum. Çevremde sorduklarımdan da tatminkâr bir yanıt alamadım. Büyüklük ve “güç” konusunda savaşma yetkinlikleri içinde bir takım göstergeler var ama bunlar refah düzeyinin karşılığı değil.
Perdenin Arkası
Yazan : Serra Titiz 28 Eylül 2010 SalıSürdürülebilirlik ajandasının yükselişiyle birlikte şirketler ve insanlar arasındaki duvarlar incelmeye başladı. İnsanlar artık daha fazla merak ediyor, soruyor, araştırıyor ve paylaşıyor... Eski bakış açıları değişmeye başladı, eskiden “bilmediğimiz şeyden korkmazdık”, şimdi ise bilmediğimiz şeyler bizi ürkütüyor. Artık şirketlerin şeffaf bir şekilde yaptıklarını paylaşmalarını, ürünlerin ne şekilde, hangi malzemeler kullanılarak üretildiğini biliyor olmak istiyoruz. Aldatılmak istemiyoruz.
Yeni İş Ortaklarımız: Sivil Toplum Örgütleri
Yazan : Serra Titiz 28 Eylül 2010 SalıSTK’lar Kanalıyla Hayır İşi Yapmak…
Kurumsal sorumluluk, “toplumsal yatırım”dan ibaret olarak algılandığı için, STK’lar şirketlerin bağış yaptığı, topluma olan borçlarını ödeme kanalı olarak görülüyor. Pek çok faydalı işbirlikleri olduğu gibi, tamamen göz boyamaya yönelik, pazarlama stratejisine hizmet eden projeler de gerçekleştiriliyor. STK’lar ve şirketlerin apayrı dünyalarda bambaşka amaçlar için çalıştıklarına dair yerleşmiş bir bakış açısı var. Şirketler, STK’ları devamlı para isteyen, toplumun marjinal kesimleri için çalışan, mağdur ve yardım edilmesi gereken kurumlar olarak konumlandırıyorlar.
2001’den 2010’a giderken
Yazan : Ceyhun Göcenoğlu 29 Aralık 2009 SalıYıl 2001 senesiydi AIESEC adlı öğrenci organizasyonunda çalışırken yaz döneminde Mor Çatı’dan, ÇEKÜL’e, Bilişim Vakfı’ndan Teknoloji Geliştirme Vakfi’na geniş bir çerçevede 40’tan farklı sivil toplum kuruluşuyla görüşmüş, bu kurumlarla kalkınma hedefleri konusunda neler yapabileceğimizi tartışmıştım, bu süreçte farkına vardım ki sivil toplum da devletin yetemediği kalkınma çabalarında eksik kalıyordu. Işte Kurumsal Sosyal Sorumluluk tanımıyla o zaman tanıştım. Özel sektör’ün kalkınma çabalarına katkılarıydı benim için KSS.
Neden Sürdürülebilirlik Raporlaması?
Yazan : Serra Titiz 6 Kasım 2009 CumaDünyamızda neler oldu da, sürdürülebilirlik, kurumsal sorumluluk, kurumsal vatandaşlık gibi terminolojiler gündemimize girdi?
Sustainability Reporting Using GRI: Lessons Learned
Yazan : Mehrdad Nazari 1 Kasım 2009 PazarSustainability reporting in mining has grown dramatically in the last couple of years, especially since the industry converged around the Global Reporting Initiative (GRI), the world’s most widely used sustainability reporting framework.
Rebuilding trust through stakeholder engagement
Yazan : Jonathan Ballantine 5 Ekim 2009 PazartesiPart One - Why stakeholder engagement matters?
In the past few years CR has undergone a major surgical facelift and is no longer seen as a fluffy element of business or as an exercise in philanthropy. As part of this transformation NGOs are now seen as partners rather than threats, public relations has become transparency, and philanthropy is simply the cost of doing business. CR has become a hardnosed business decision that provides tangible evidence to all stakeholders that an organization recognizes the physical, regulatory, reputational and litigation risks created by its operational footprint.
Open for Discussion?
Yazan : Jonathan Ballantine 5 Ekim 2009 PazartesiThe digital revolution presents a golden opportunity for any company wanting to engage with stakeholders on sustainability issues. Consumers, NGOs & Employees are already using a wide range of available social media.
Ne değişti?
Yazan : Salim Kadıbeşegil 11 Eylül 2009 CumaŞöyle bir senaryo ile başlayalım... Bir gömlek alacaksınız. Wal-Mart, Mark & Spencer gibi global bir perakende zincirinden içeri girdiniz ve gömleği beğendiniz. “Ne pamuğundan üretilmiş bu” sorusuna “Özbek pamuğu” cevabını aldınız. Ve gömleği elinizden bırakırken “Özbek pamuğundan yapılmış bir gömleği almam. Çünkü orada çocukları istismar ediyorlar” dediniz...
CSR Myths Popular misconceptions on Corporate Sustainability and Responsibility
Yazan : Wayne Visser 7 Ağustos 2009 CumaIn an article published by Ethical Corporation, I set out to explode 7 myths about corporate sustainability and responsibility (CSR). Most of these myths exist as a result of the feeding frenzy that inevitably occurs every time the media has hunted down and sunk its teeth into one or other juicy story of corporate exploitation. The myths are also sustained, however, by whole legions of largely well-intentioned people who have vested interests in promoting their particular brand of the truth about CSR.
The Long Tail of Corporate Social Responsibility
Yazan : Wayne Visser 7 Ağustos 2009 CumaI recently read The Long Tail, by Chris Anderson and it started me thinking: What is the Long Tail of CSR? The Long Tail – named after the extended tail of a statistical distribution curve -is the idea that selling less to more people is big business. It’s the business model that has spawned the most successful companies of the Web 2.0 age. The Long Tail questions the conventional wisdom that says success is about generating ‘blockbusters’ and ‘superstars’ – those rare few products and services that become runaway bestsellers.
The Future of Investing in Environmental Markets
Yazan : Will Oulton 27 Temmuz 2009 PazartesiThe impact of climate change is set to alter the shape of the global economy over the coming years and as a result of this there is an expectation that the environmental technologies sector will benefit and grow, providing both attractive and long term investment opportunities for global investors.
KSS Reklam Aracı Değildir!
Yazan : İzel Levi Coşkun Mazars & Denge Yönetim Kurulu Üyesi 23 Temmuz 2009 PerşembeGünümüzde bir yandan kriz, bir yandan küresel ısınma, yolsuzluk, işsizlik ve insan hakları derken işletmelerin üzerine düşen sosyal sorumluluklar da giderek artıyor. Bugün Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) konusu, dikkat çekilmesi gereken yeni bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk : Savunun Çocuklar-Övünün Büyükler!
Yazan : Ali Ercan Özgür 16 Haziran 2009 SalıKurumsal Sosyal Sorumluluk, etik, hayırseverlik, yönetişim, inovasyon son 10 yıldır Türkiye’de oldukça sık duyulmaya başlayan kavramlar olmuştur. Bu kavramlar iyi yönetişim, kurumsal yönetişim, sürdürülebilir kalkınma, tasarım, sosyal girişimcilik ve sosyal yatırımcılık gibi yeni süreçlerle de desteklenerek farkında olmasak da yeni bir alanın oluşumuna katkı sağlamıştır.
Rebuilding trust through stakeholder engagement
Yazan : Jonathan Ballantine 10 Mayıs 2009 PazarPart One - Why stakeholder engagement matters?
In the past few years CR has undergone a major surgical facelift and is no longer seen as a fluffy element of business or as an exercise in philanthropy. As part of this transformation NGOs are now seen as partners rather than threats, public relations has become transparency, and philanthropy is simply the cost of doing business. CR has become a hardnosed business decision that provides tangible evidence to all stakeholders that an organization recognizes the physical, regulatory, reputational and litigation risks created by its operational footprint.
EN ÇOK OKUNANLAR
-
2001’den 2010’a giderken
Yazan : Ceyhun Göcenoğlu
29 Aralık 2009 Salı -
Enron’dan Volkswagen’e İş, Etik ve Sürdürülebilirlik
Yazan : İzel Levi Coşkun Mazars & Denge Yönetim Kurulu Üyesi
22 Aralık 2015 Salı -
Sürdürülebilir Girişimcilik Sürdürülebilir Kalkınmanın Lokomotifi olabilir mi?
Yazan : Dr. İzel Levi Coşkun- SMMM (CPA Turkey) - Chief Executive Partner
1 Şubat 2015 Pazar -
Sürdürülebilir Girişimcilik ile Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Nasıl Sağlanır?
Yazan : Dr. İzel Levi Coşkun- SMMM (CPA Turkey) - Chief Executive Partner
3 Şubat 2015 Salı